De robots komen niet maar zijn er al

Robert Went, stafmedewerker WRR

Vrijwel dagelijks verschijnen er nieuwe rapporten, artikelen en studies over robotica. Daar zit van alles tussen, serieus en minder serieus, maar voor ons project over de toekomst van werk is het van belang daar zo goed mogelijk kennis van te nemen, en dat doen we dus ook. Van een enkel stuk of rapport tweeten we de link via onze account @WRRtoekomstwerk, en op @went1955 twittert projectgroeplid Robert Went dagelijks over economie en globalisering, waaronder robots.

Samen met Hella Hueck (RTL) schrijft Robert longreads over de “Economie van overmorgen”, die door RTLNieuws en RTLZ online gezet en gepromoot worden. De tweede aflevering in deze serie gaat over robots, en heeft als titel “Wij en de robots (in die volgorde).” Dit stuk gaat in de op de veranderingen die werk en arbeidsmarkt zullen doormaken door verdergaande automatisering. Hueck en Went betogen dat we vooralsnog geen reden is voor paniek, omdat we eerder samen met robots gaan werken dan dat we door robots vervangen worden. Het gaat daarbij vooral om deze drie soorten robots.

soortenrobots

Zij eindigen hun artikel met de oproep een robotstrategie te ontwikkelen voor ons land

Let’s Rock
“Dat over de hele wereld allerlei soorten robots worden ontwikkeld, biedt niet alleen kansen. Het brengt ook risico’s met zich mee. Het leidt niet alleen tot winnaars, maar ook tot verliezers: wat als er straks voor – grote – groepen mensen geen werk meer overschiet? Dat is waar minister Asscher het in zijn speech over had. En als die vraag moet worden beantwoord, hebben we niet genoeg aan Asscher (die over werk en zekerheid gaat), maar moet ook minister Kamp zich roeren, zijn collega van Economische Zaken, die er voor het bedrijfsleven is. Sterker nog: robots zullen van vrijwel alle bewindslieden aandacht nodig hebben. Minister Hennis moet aanschuiven, want we hebben nog nauwelijks nagedacht over de grote rol (pdf) die robots in oorlogsvoering kunnen spelen. Juridische kwesties, ethische vragen, mogelijkheden van robots in de gezondheidszorg, robots in het onderwijs, de export en import van en voor robotica, de tests met zelfrijdende auto’s waar verkeersminister Schultz toestemming voor heeft gegeven. En dan is er natuurlijk nog het Europese verband, waar premier Rutte van zich zal moeten laten horen.

Samenhang in het beleid van de overheid tot stand brengen, dwars door alle departementen heen, is niet simpel. Maar als er één terrein is waarop dit toch echt van de grond zou moeten komen, dan is het dat van de robots. Het thema is toekomstgericht, van belang voor het groeivermogen van de Nederlandse economie de komende decennia, heeft risico’s voor werkgelegenheid en ons welzijn, en brengt tal van onopgeloste vragen met zich mee.

Hoog tijd dus voor ROCK, het Robot Overleg ter Coördinatie van Rijksbeleid, waarin alle relevante ministers meedenken en actie en onderzoek coördineren, samen met regio’s, maatschappelijke organisaties, bedrijven (inclusief het midden- en kleinbedrijf), kennisinstellingen en andere relevante actoren. Genoeg werk voorlopig, voor ouders, werknemers, werkgevers en ambtenaren. Aan de slag!”

Minister Asscher reageerde enthousiast op twitter

twitterwenthueck

Je kunt de hele longread van Hella Hueck en Robert Went hier lezen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op De robots komen niet maar zijn er al

  1. Zo is het maar net. Robots zij er al heel lang. Het is geen nieuwe technologie maar hoogstens een combinatie van verschillende technologieën. De snelle ontwikkeling van elektronica (processoren, memory en sensoren) en in het vervolg daarop van software en netwerken, maakt de besturing van mechanische gereedschappen en apparaten (tools) mogelijk. Dat wil zeggen flexibel en goedkoop. Voorbeelden: een 3-d printer is geen revolutionaire technologie, maar een slim samenspel van techniek, chemie en software. Een zelfsturende auto is geen baanbrekende uitvinding. Wel een creatieve combinatie van sensoren, computers en netwerktechnologie.
    De kosten en omvang van deze technologieën maakt een entree tot de consumentenmarkt mogelijk. En dat is nieuw.
    De mobiele telefoon bestaat al even. Maar de dataverwerkingskracht van moderne GSM’s maakt dat bijvoorbeeld in het bank- en verzekeringswezen, veel transactionele/administratieve acties geautomatiseerd worden. Tussenkomst van de mens is niet langer nodig. Bankfilialen verdwijnen uit het straatbeeld, de werkgelegenheid in die sector daalt.
    Zoekmachines zijn niet nieuw, maar in combinatie met databanken met een onbeperkte capaciteit grijpt het in op het werk van artsen, juristen, accountants en kenniswerkers.

    Robots ze zijn er al een tijdje, maar ze worden steeds slimmer. Sterker de huidige generatie robots brengt slimmere robots voort. Dat stelt de maatschappij voor uitdagende vragen en onbegrensde mogelijkheden.

Geef een reactie - uw reactie wordt naar een WRR-e-mail-adres gestuurd, van daaruit krijgt u antwoord.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s